Jidáš – ky

Jidáš – ky

Prvéj

Jen co světlo nakouklo do chalupy babička vstala, pomodlila sa, rozdělala ve šporheltě oheň a zamísila těsto.

Obstarala dobytek, vrátila se a upékla jidáše…..

Dnes

Rozednívá se. Rozjímám a perem na papíře krotím divoké stádo svých myšlenek, co se mi zbytečně honí hlavou.

Pak do pekárny podle receptu postupně dávám suroviny, zapínám program těsto a jdu si zacvičit jógu.

Vykynuté těsto krásně voní, můžu tvarovat jidáše: lano, oprátku, uzel.

Upečené jidášky vytahuji z trouby, a ještě horké je mažu rozpuštěným máslem s medem.

Aby nás neuštkl had.

 

 

Jidášky


Proč?

  • Symbolika tvarů jidášků je vlastně varováním:

           Po zradě, lži tě svědomí dostihne.

  • Mazání jidášků medem.

Medu se přisuzovala ochranná moc. Obzvlášť proti hadímu uštknutí a bodnutí hmyzu.

           Budeš ochráněn proti „uštknutí vnitřního hada“ – tedy závisti a zloby vůči druhým. Nedovolíš „Jidáši“ v sobě, aby tebe či druhé zradil.

  • Účinek koření přidávaného do jidášků:

           Muškátový oříšek – jeho silice obsahuje myristicin, který má afrodisiakální účinek (tak je jaro😊), ale také je přirozeně se vyskytujícím insekticidem.

           Vanilka – její sladká vůně oblažuje srdce a uvolňuje stres. To se v období končícího půstu prostě hodí.

           Citrónová kůra – svěží vůně citrónu pomáhá s očistou naší mysli.

Už rozumíte jidáškům?

A tip pro všechny, kteří jidášky k snídani propásli.

Dopřejte si večer ochrannou medovou masáž.

Alena Naďová
Autorka knihy Žena v proměnách roku Žiji v souladu s rytmem přírody. Vnímám její moudrost a rozumím jejímu jazyku. Provedu vás říší rostlin, naučím vás vnímat byliny všemi smysly a vědomě je používat pro zdraví, krásu a radost. Můj příběh si přečtěte zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *